91 / 100

A Brand board egy angol szakkifejezés, melyet a grafikusok használnak előszeretettel.

De mit is jelent a Brand board?

Ezt egy szóval nehéz lenne kifejezni. A Brand board egy összefoglaló, vizuális stílusú útmutató, ahol az adott márka összes logó változata, színei, betűtípusai, valamint minden olyan elem megtalálható, amit kizárólag az adott márkához terveztek, és vizuálisan bemutatja azt.

A nagyobb cégeknek, ahol/akikkel több munkacsoport is dolgozik, van egy arculati kézikönyve, amelyben minden, a márkát meghatározó elem részletesen le van írva. Például a logó helyes használata, milyen felületen hogyan jelenhet meg. A betűtípusok felhasználásának részletes szabálya, stb.

Kisebb vállalkozásoknál vagy ahol nincsenek munkacsoportok nem szükséges részletes arculati kézikönyv, elég egy brand board.

Brand board

Néhány alapvető elem, amit tartalmaznia kell

Logó és azok változatai

Ilyen a másodlagos logó, a logó színvariációi, stb.

Piktogram

Ez a márka reprezentatív ikonja. Ilyen például a különböző social media felületen a profilkép, vagy a weboldal faviconja. (ez a kis ikon, amely fent jelenik meg a böngésző fülén)

favicon

Színek

A márka színei vizuális példákkal, kódokkal mind az online megjelenéshez – például weboldal (RBG színkódok) – mind a nyomtatáshoz – pl: névjegy, szórólap, kupon (CMYK és/vagy PANTONE színkódok)

Betűtípusok

Itt határozzuk meg a márka betűtípusait, a fő felhasználási területeit. (pl: dokumentumok, web, azon belül címszavak, törzsszöveg, stb.)

 • Milyen elemeket nem kötelező tartalmaznia
 • A logó fekete-fehér változata
 • Az embléma/logó negatív változata arra az esetre, ha képen vagy videón kell megjeleníteni a logót (vízjel)
 • Márkagrafikai elemek.
 • Ilyenek a minták és motívumok, dekorációs elemek, ikonok, elválasztók, stb.
 • Mockupok (ejtsd: mokáp) – Annak bemutatása, hogyan nézne ki a logó különböző felületeket vagy anyagokon. Például egyenruhán embléma, fatáblába gravírozva, stb.

Mi haszna van a márkatáblának?

Ha azt akarod, hogy a márkád professzionálisan nézzen ki, elengedhetetlen, hogy minden alkalommal, amikor a logódat és/vagy bármelyik arculati elemed reprodukálják, azok helyes módon – szín- és formaváltozatok nélkül jelenjenek meg.

Éppen ezért minden olyan csapatnak el kell küldened a brand táblát, akik valamilyen módon együttműködnek veled és használni fogják a márkád.

Például:

 • weboldalad kialakítása
 • közösségi médiában való megjelenés
 • együttműködés más márkákkal
 • reklám, sajtómegjelenés
 • plakát, szórólap készítése
 • céges irodaszer (levélpapír, mappa, bögre, stb)

 

brand board

Mi történik, ha nincs a márkádnak brand boardja?

Ha csak logód van, de a márka megjelenés szabályait nem határoztad meg, akkor nem lesz egységes a márkád megjelenése. Emiatt vállalkozásod nem tűnik majd professzionálisnak, ez rontja a márka imázsát.

Ha az arculatod minden elemének (szórólap, weboldal, posztképek, stb.) színe és betűtípusa minden felületen megegyezik, az egységes képet mutat.

De, ha más-más betűt, színeket használsz vagy mindig más színű a logód, akkor az ügyfeleid azt fogják gondolni, rendezetlen a márkád, szakszerűtlen képet közvetítesz.

Ezért, ha még nincs a vállalkozásodnak brand táblája vagy arculati kézikönyve, javaslom, hogy készíts vagy készíttess egyet és mostantól minden esetben pontosan kövesd/követtesd azt. Így rendezett képet mutatsz vállalkozásodról és vonzani fogod a potenciális ügyfeleket.

Ha segítségre van szükséged márkád építéséhez, mert elakadtál, nincs ötleted, nem tudod merre menj tovább, akkor szeretettel várlak Brandépítő Workshopjaim egyikén. 🙂

Kérdésed van, vedd fel velem a kapcsolatot. Ne felejts el követni a facebook-on és az instagramon!